Dulu, masa cukai yang dikenakan hanya 5%, pihak telekomunikasi berbesar hati untuk menyerap kos tersebut untuk pelanggan bagi pengguna telefon prepaid. Tapi, sejak diumumkan bahawa cukai naik dari 5%  kepada 6%, akhirnya pihak telekomunikasi dah tak boleh nak serap lagi.Cukai tersebut sekarang dibebankan pula kepada pengguna telefon prepaid bermula Julai ini.

Untuk pengguna telefon postpaid, memang cukai tersebut dah dikenakan. Dengan pengguna yang semakin bertambah dan juga persaingan yang kompetetif, penyerapan nilai cukai untuk pengguna prepaid telahpun menjadi satu beban yang besar bagi korporat komunikasi

Kita tahu bahawa, terdapat 3 syarikat telekomunikasi terbesar di Malaysia iaitu Digi, Celcom dan juga Maxis. Jumlah pengguna talian prepaid adalah 43%, merangkumi ketiga-tiga syarikat telekomunikasi terbabit iaitu sebanyak 13.2 juta orang. Dengan Digi mewakili hampir 83% untuk pengguna prepaid, dan cuma 23% bagi Celcom (AXIATA) dan Maxis.

Sekiranya setiap pengguna prepaid mengisi purata RM 40 setiap bulan, jualan prepaid menjangkaui RM 6.3 bilion sebulan. Memang banyak!. Dan daripada jumlah besar tersebut, selama ini syarikat telekomunikasi mensubsidi hampir RM 378 juta sebulan hanya untuk menyerap kos cukai yang dikenakan kerajaan.

Oleh kerana jumlah yang tersangat besar itu, syarikat telekomunikasi gergasi yang ada, sudah tidak mampu lagi untuk menyerap cukai tersebut setelah dinaikkan lagi sebanyak 1% oleh kerajaan bermula 1 Januari 2011 lalu. Jadi, terpaksalah sekarang, pengguna telefon prepaid menyerap kos tersebut.

Bagi yang selama ini pakai talian postpaid, mungkin dah terbiasa dengan caj cukai ini, namun kalau yang selama ini menggunakan prepaid, mungkin akan ada terasa kesannya. Yelah, selepas ini, kalau beli topup RM 10, baki yang tinggal dah jadi RM 9.40. Nampak macam sikit, tapi kalau dah 13.2 juta orang, dah berapa banyak pula.

Apa pandangan anda mengenai isu ini?

P.S. Hatta najis pun kena cukai dengan Indah Water.

P.S.S. Tak nak kena cukai, kenalah bela burung merpati lepas ni nak hantar mesej.

Sumber diperoleh dr : http://beritasemasa.com/pengguna-telefon-prepaid-pun-kena-tax-6-peratus

Update Terkini (9/9/11):

Akhirnya Cukai 6% Ini Akan Dikuatkuasakan Pada 15 Sep 2011 Ini.. Cuma Caranya Sahaja Tidak Diketahui iaitu samada 6% tersebut ditolak terus dari jumlah reload (Cth RM10 – Baki Nanti Tinggal RM 9.40)  ataupun pengguna terpaksa membayar tambahan wang (Cth RM10- Pengguna Kena Bayar RM10.60).  Selamat Membayar Cukai Yer Kengkawan Semua!!.. :

Update Terkini (22/9/11):

Terima pesanan ringkas daripada Hotlink: ” Pelanggan yang dihargai, Hotlink tidak akan mengenakan cukai p’khidmatan ke atas tambah nilai prabayar & pek p’mulaan. Jika anda dicaj, sila hubungi 1300 820 120″  Isu ini pada mulanya dipandang remeh kan. Tetapi kini untuk menjaga hati rakyat, perlulah dihapuskan cukai ke atas pengguna prepaid. Mungkin lepas pilihan raya akan dinaikkan semula kot.. hihihi

Advertisements