“Harini Haisyah di sekolah belajar apa”? Soal seorang ibu kepada anaknya.

“Harini Haisyah belajar tentang poligami di sekolah tadi. Kenapa ya ibu orang lelaki dibenarkan berkahwin ramai? Perempuan pula tidak?” Soal anak yang baru saja belajar tentang perkahwinan di dalam Islam.

Justeru ibunya menjawab, “Kalau Haisya nak tahu, Nabi Muhammad S.A.W juga mempunyai ramai isteri. Diantara isteri-isterinya ialah.

1.Khadijah binti Khuwailid
Dinikahi oleh Nabi Muhammad ketika Nabi berusia 25 tahun manakala Khadijah 40 tahun. Mahar kahwinnya sebesar 12.5 uqiah emas. Sehingga Khadijah meninggal dunia, Nabi Muhammad tidak mengahwini wanita lain. Dia meriwayatkan sebuah hadis sahaja.

2.Saudah binti Zam’ah
Dinikahi oleh Nabi Muhammad pada tahun kesepuluh selepas kenabian. Sebelumnya, Saudah isteri kepada sepupunya sebelum bercerai. Nabi Muhammad pernah mahu menceraikannya ketika menikahi Aisyah tetapi dia tidak melakukannya. Dia meninggal dunia semasa Umar al-Khattab menjadi khalifah

3.Aisyah binti Abu Bakar Al-Siddiq
Dinikahi oleh Nabi Muhammad di Mekah ketika berusia enam tahun dan hidup bersama ketika berusia sembilan tahun. Mas kahwinnya bernilai 400 dirham. Merupakan isteri yang paling di cintai oleh Nabi Muhammad. Dia meriwayatkan 1210 hadis dan meninggal dunia ketika berusia 57 tahun. Jenazahnya disembahyangkan oleh Abu Hurairah dan dikebumukan di al-Baqi’ pada waktu malam

4.Hafsah binti Umar
Dinikahi pada bulan Syaaban, kira-kira 30 bulan selepas hijrah. Bapanya ialah Umar bin Khattab, manakala ibunya ialah Zainab binti Mazh’un. Hafsah dilahirkan lima tahun sebelum kenabian dan dinikahi dengan mahar sebanyak 400 dirham. Dia meriwayatkan sebanyak 60 hadis. Meninggal dunia pada bulan Syaaban, 45H. Jenazahnya disolatkan oleh Marwan bin al-Hakam, Gabenor Mekah pada waktu itu.

5.Zainab binti Khuzaimah
Dinikahi pada tahun ketiga hijrah dengan mahar sebanyak 400 dirham. Dua tiga bulan selepas bernikah, dia meninggal dunia pada usia 30 tahun. Jenazahnya disolatkan oleh Nabi Muhammad dan dikebumikan di al-Baqi’.

6.Hindun binti Abu Umaymah bin al Mughirah
Bernikah dengan Nabi pada akhir bulan Syawal tahun keempat Hijrah (ada yang mengatakan tahun kedua). Anaknya sendiri yang menikahkannya dengan Nabi sekaligus menunjukkan bahawa anak boleh menjadi wali pernikahan ibunya. Namun ini dikatakan bertententangan dengan Mazhab Syafie. Hindun meriwayatkan 328 hadis. Dia meninggal dunia pada zaman pemerintahan Yazid bin Muawiyah pada tahun 60H ketika berusia 84 tahun. Dia dikebumikan di al-Baqi’.

7.Zainab binti Jahsy
Zainab merupakan hamba kepada Umaymah binti Abdul Muthalib. Nabi menikahkannya dengan Yazid bin Harithah. Setelah Yazid menceraikannya, Nabi menikahi Zainab pada tahun ke-5H dengan mahar 400 dirham. Ketika itu Zainab berusia 35 tahun. Zainab meriwayatkan 10 hadis dan meninggal dunia pada tahun ke-20H ketika berusia 53 tahun. Jenazahnya di solatkan oleh Umar al-Khattab dan dikebumikan di al- Baqi’

8.Juwairiyah binti al-Harith
Juwairiyah ialah dari Bani Musthaliq. Dia merupakan hamba kepada Tsabit bin Qays. Nabi membelinya dari Tsabit, meemrdekakannya dan menikahinya dengan mahar 400 dirham. Juwairiyah meriwayatkan 7 hadis dan meninggal dunia di Madinah pada bulan Rabiulawal 56H ketika berusia 70 tahun. Jenazahnya disolatkan oleh Marwan bin al-Hakam.

9.Rayhanah binti Yazid
Rayhanah ialah dai Bani Nadhir. Dia adalah antara tawanan Bani Quraizah yang kemudiannya dipilih oleh Nabi bagi menjadi isterinya. Rayhanah seorang yang cantik dan berakhlak mulia. Apabila menjadi tawanan dia diberi pilihan sama ada mahu memeluk Islam atau tetap dengan agamanya. Dia memilih Islam lalu dimerdekakan dan dinikahi oleh Nabi pada tahun ke-6H. Dia pernah diceraikan oleh Nabi kemudian rujuk semula. Dia meninggal dunia apabila Nabi pulangdari haji wida’ dan dikebumikan di al Baqi’

10.Umm Habibah binti Ramlah
Nabi mengutuskan Amr bin Umayyah ke Najasyi untuk menikahi Umm Habibah. Raja Najasyi memberikan mahar sebanyak 400 dinar. Khalid bin Said menjadi wali Umm Habibah kerana dia merupakan anak pakciknya. Raja Najasyi kemudian membawanya kepada Nabi pada tahun ke-7H. Dia meninggal dunia pada tahun 44H

11.Safiyyah binti Hayyi
Safiyyah bukan berbangsa Arab. Dia dari bani Nadhir, dari bani Israil dan berketurunan Harun bin Imran. Bapanya merupakan seorang tokoh bani Nadhir yang berperang melawan bani Quraizah. Dia menjadi tawanan ketika perang Khaibar dan dipilih sendiri oleh Nabi dan dinikahinya selepas dia merdeka. Pembebasannya itu dijadikan sebagai mahar. Dia seorang yang cantik dan ketika itu belum berusia 17 tahun. Safiyyah meriwayatkan 10 hadis dan meninggal dunia dalam bulan Ramadhan tahun ke-50H (ada yang mengatakan 52H). Dia dikebumikan di al Baqi’

12.Maimunah binti al Harith
Asalnya dia bernama Barrah dan Nabi memberi nama Maimunah. Ibunya bernama Hindun binti Awf bin Zuhayr. Maimunah meriwayatkan 76 hadis. Dia meninggal dunia ketika berusia 80 ahun pada tahun 51H. Dia ialah isteri terakhir yang Nabi nikahi dan paling akhir meninggal dunia.

“Jadi, Haisya faham mengapa nabi berkahwin lebih daripada satu?” Soal ibunya.

Sebab utamanya adalah atas perintah Allah. Dan perintah itu adalah bertujuan untuk melindungi para wanita dan mengangkat darjat wanita itu sendiri.

Sebab keduanya, cuba Haisyah fahami erti surah ini:
Allah Ta’ala berfirman.

“Maka kawinilah wanita-wanita (lain) yang kamu senangi : dua, tiga, atau empat. Kemudian jika kalian takut tidak akan dapat berlaku adil, maka (kawinilah) seorang saja….” [An-Nisaa : 3]

Bermakna, seseorang lelaki itu bila dia mampu bolehlah berkahwin lebih daripada satu. Harta yang ada itu, digunakan untuk membela perempuan, seterusnya melahirkan zuriat dan menggunakan harta itu untuk dibelanjakan kepada anak-anak pula. Bukan harta yang banyak itu perlu dilaburkan kearah kemaksiatan. Sesungguhnya Allah membenci kemaksiatan.

Soal Haisyah lagi, “habistu mcmane dengan perasaan perempuan yang perlu berkongsi suami? Mana ada perempuan mahu berkongsi suami kan ibu”.

Terus ibunya menjawab, “Bila suaminya mampu berlaku adil, pasti perempuan-perempuan tiada masalah. Yang menyebabkan perempuan tidak suka berkongsi adalah bila suaminya tidak berlaku adil . Juga si isteri tidak mahu mencampakkan si suami itu ke neraka di atas ketidakadilan itu dan yang paling teruk mengabaikan anak-anak “. Isteri juga tidak mahu jika suami berkahwin lagi, akan menambahkan masalah kepada mana-mana pihak dan akhirnya ada yang menjadi mangsa.

Haisyah bertanya ” Kenapa pula perempuan tak boleh ada banyak suami?.”

Lantas ibunya menjawab “Haisyah pernah tak jumpa seorang anak yang di ‘bin’ kan dengan banyak nama ayahnya?” Pasti tak ada kan. Seorang wanita xboleh berkahwin lebih dari satu sebab untuk mensahihkan nasab (keturunan) anak itu. Siapa bapa sebenarnya. Kalau perempuan pada masa yang sama ada dua suami, jika dia mengandung siapakah ayah kepada anak yang dikandung itu?”
“Perempuan boleh berkahwin bayak kali tapi sesudah dia bercerai” sambung ibunya lagi”.

Haisyah menganggukkan kepalanya tanda faham. “Dia bertanya lagi, “ibu, kalau ayah nak kahwin lagi satu ibu kasi tak?”

Dengan selamba ibunya menjawab, “Kalau Haisyah suka dengan mak baru tu, ibu tak kisah”.

Kedua-dua beranak itu pun tergelak bersama-sama sambil sedikit tepukan manja diberikan oleh ibunya kepada si anak.

Advertisements